Nyelvtanulás és diszlexia: hogyan segíthetünk a gyermekünknek megtanulni angolul?

A nyelvtanulás és diszlexia nem könnyű párosítás a való életben, pedig sok olyan gyermek van, akik bár ezzel a problémával élnek, szeretnének megtanulni angolul. Ebben a cikkben szeretném összefoglalni azt, milyen nehézségekkel kell szembenéznünk szülőként, ha gyermekünk diszlexiásként tanulja az angol nyelvet, milyen lehetőségeink vannak, ha segíteni szeretnénk neki, és milyen megoldási javaslatok merülnek fel erre a problémára.

NYELVTANULÁS ÉS DISZLEXIA: MIÉRT MEGY NEHEZEN AZ ANGOL TANULÁS?

nyelvtanulás és diszlexia: miért olyan nehéz?

A munkám során magam is sok diszlexiás gyermekkel találkoztam, így jól tudom, melyek azok az alapvető problémák, melyek megnehezítik az angol nyelv elsajátítását. Sok probléma fennáll a magyar nyelvben is, de több olyan nyelv-specifikus dolog van, amelyek kifejezetten az angolra jellemzőek, és mivel a diszlexia sem egyformán jelentkezik mindenkinél, van aki viszonylag jól képes ezeket kezelni, van aki kevésbé:

 1. Betűk és hangzók tévesztése, összekeverése: A hasonlóan kinéző vagy hangzó betűk könnyen összekeverhetőek. Például, a “p” és a “q” betűk vagy a “ch” és a “sh” hangzók.
 2. Olvasási nehézségek: A diszlexiával küzdő gyermekeknek nehézséget okozhat a szavak helyes kiolvasása, az olvasmányok megértése és a helyes kiejtés. Az angol nyelv változatos kiejtéssel és kivételekkel rendelkezik, ami további kihívást jelenthet.
 3. Nyelvtani szabályok, a nyelv rendszerének megértése: Az angol nyelvnek sok olyan szabálya van, amelyeket a diszlexiával élő gyermekek nehezen értenek meg. Ilyen például az igeidők, az igék ragozása vagy az elöljárószavak helyes használata.
 4. Szórend és grammatika: A mondatok megfelelő szerkezetének megértése és a szavak helyes alakjának felismerése nehézségeket okozhat számukra.

Gondoljunk csak bele, milyen frusztrációt válthat ki a gyerekekből, ha nem csak hogy értelmezni, de elolvasni sem tudják a szövegeket. Arról nem is beszélve, hogy megszólalni sem mer majd, mivel sorozatos kudarcélmények érik…

MIÉRT KELL MÉGIS MEGTANULNIUK A DISZLEXIÁS GYERMEKEKNEK ANGOLUL?

Erre szerintem minden szülő tudja a választ. Mert a mai világban kell

Kell, hogy magabiztosan teljesítsen majd egy állásinterjún, képes legyen feltalálni magát egy nyaraláson. Az angol nyelvtudás egyszerűen kaput nyit a világra, melyben élünk.

A gyermekek még nem érzik ennek a súlyát, éppen ezért rendkívül fontos a szülők szerepe ebben az életkorban: nekik kell megtalálniuk a megfelelő módszereket és megoldásokat arra, hogy könnyebbé, szórakoztatóbbá, sikerélményekben gazdagabbá váljon a nyelvtanulás diszlexiásként.

HOGYAN SEGÍTHET A SZÜLŐ?

Fontos megérteni, hogy a diszlexiával élő gyermekek számára a hagyományos nyelvtanulási módszerek nem feltétlenül hatékonyak. Azonban vannak olyan eszközök, amelyek segíthetnek:

 1. Legyünk türelmesek és megértőek! Mindig tartsuk észben, hogy miért nehéz számukra a nyelvtanulás, és haladjunk kis lépésekben.
 2. Alkalmazzuk a pozitív megerősítést! Vegyük észre a kis sikereket is és mindig adjunk róla pozitív visszajelzést.
 3. Tartsuk fent a motivációt! Mint mindenben, amiben kitartónak kell lenni, ez egy kulcsfontosságú feladat, mely nem mindig egyszerű.
 4. Keressünk olyan lehetőségeket, melyek kifejezetten diszlexiás gyermekeknek segítenek az angol nyelvtanulásban!

Nem egyszerű feladat a nyelvtanulás és diszlexia kérdése, sem a gyermek, sem a szülő számára, és óriási kihívást jelenthet, de rendkívül fontos, hogy ne adjunk fel és keressünk hatékony megoldásokat.

NYELVTANULÁS ÉS DISZLEXIA: A LEHETŐSÉG, MELY NEM CSAK NYELVTANULÁS, TERÁPIA IS

Van egy olyan lehetőség a diszlexiás gyermekek nyelvtanulásának problémájára, mely egyben kiegészítő terápia is: a  Fast ForWord és a Reading Assistant Plus programokat kifejezetten a kognitív zavarok kezelésére fejlesztették ki, ezek közé tartozik a diszlexia is. Mivel angol nyelvű, a nem angol anyanyelvű gyermekeknek nyelvtanulási céllal alkalmazzák: ebből már láthatjuk, hogy ez egy igazán különleges „kettő az egyben” megoldás: nyelvtanulás és kiegészítő terápia. Ezek a programok innovatív és tudományos alapokon nyugvó módszerekkel segítik a gyermekek nyelvtanulását, emellett kiegészítő terápiaként is működnek, így a diszlexiát, mint alapproblémát is „kezelik”.

Mikor először találkoztam a Fast ForWord és Reading Assistant Plus programokkal Norman Doidge: „A változó agy” c. könyvében, rögtön éreztem, hogy ez egy különleges dolog, amely már eddig is sok gyermeknek segített, és szerettem volna, ha Magyarországon is el tudjuk kezdeni használni, hogy itthon is minél több gyermekhez eljuthasson.

nyelvtanulás és diszlexia

Nem is kellett csalódnom, az eredmények magukért beszéltek: már az első néhány tanulónál rövid időn belül észrevehetőek voltak a pozitív változások, és nem csak a nyelvtanulást illetően. Sokat fejlődött az önbizalmuk, sokkal közvetlenebbek lettek.

A programokról és azok tudományos hátteréről már írtam korábban, most kifejezetten azokat a tényezőket szeretném csak bemutatni, amitől sikeres megoldási lehetőség nyelvtanulás és diszlexia kérdésében:

 1. A motiváció fenntartása és pozitív megerősítés: mivel játékos, interaktív programokról van szó, mely folyamatosan pozitív visszajelzést ad a tanulónak, könnyen fennmarad a figyelme és a motivációja.
 2. A hallási észlelés fejlesztése és a kiejtés javítása: van benne kifejezetten olyan játék, amelyben egy kis figura először különböző, majd hasonló hangokat, később szavakat mond ki, és mint egy „párkereső” játék meg kell találni a hang, vagy a szó párját.
 1. Adaptív, személyre szabott haladás: nem kell senkihez alkalmazkodnia a tanulónak, a  beépített mesterséges intelligencia segítségével mindig a számára megfelelő szinten, és olyan ütemben halad, ahogy képességei engedik, és abból mindig kihozza a maximumot.
 2. Nyelvtanulás és terápia egyben: mivel magát az alapproblémát kezeli, hihetetlenül hatékony eredményeket ér el már rövid idő alatt.
 3. Folyamatos szakmai támogatás: a programok végzése közben mindig odafigyelünk a tanulóinkra, kiértékeljük az eredményeiket, konzultációs lehetőséget biztosítunk, így habár ez egy otthonról végezhető program, mégis szakértő felügyeli a gyermek haladását.
 4. Időhatékony, online tanulás: sokszor nehéz beilleszteni a hétköznapokba a fejlesztést, különórákat, egyéb kötelességeket. Mivel ezek a programok bárhonnan elérhetőek interneten keresztül, nem kell az utazással időt töltenünk.

Az programok speciális terápiás megközelítése és a szakértői támogatás olyan egyedülálló eredményeket hozhatnak, melyek más módszerekkel nem érhetőek el.

Szülőként mindig keressük gyermekeink számára az új megoldásokat, ezért érdemes átgondolnunk azt, hogy miért tartjuk fontosnak az angol nyelvtanulást diszlexiás gyermekünk esetében, és hosszútávon milyen előnyei származnak belőle az életben, hiszen legfontosabb feladatunk szülőként és fejlesztő szakemberként is, hogy biztos alapokat adjunk neki, hogy önállóan is megállják a helyüket az életben.

nyelvtanulás és diszlexia

Nyelvtanulás és diszlexia: hogyan segíthetünk a gyermekünknek megtanulni angolul?

A nyelvtanulás és diszlexia nem könnyű párosítás a való életben, pedig sok olyan gyermek van, akik bár ezzel a problémával élnek, szeretnének megtanulni angolul. Ebben a cikkben szeretném összefoglalni azt, milyen nehézségekkel kell szembenéznünk szülőként, ha gyermekünk diszlexiásként tanulja az angol nyelvet, milyen lehetőségeink vannak, ha segíteni szeretnénk neki, és milyen megoldási javaslatok merülnek fel erre a problémára.

Tovább olvasom »
Oszd meg Facebookon